П`ятниця, 26.04.2024, 12:39
Вітаю Вас Гість | RSS



Комунальна установа "Підгаєцький методичний кабінет" 
Підгаєцької районної ради Тернопільської області

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


09:32
Стан організації національно-патріотичного виховання у ЗОШ району

           У сучасних суспільно-політичних умовах, коли Україна ціною життя Героїв Небесної Сотні, зусиллями українських військових, добровольців, волонтерів відстоює свободу і територіальну цілісність, пріоритетного значення  набуває  патріотичне  виховання  дітей  та учнівської молоді.

         Події останніх місяців дають підстави стверджувати, що переважна більшість громадян України, серед яких є і діти, і молодь, виявили високу патріотичну свідомість та міцну громадянську позицію. Це є свідченням системної  виховної  роботи  педагогічних колективів  навчальних закладів.

       Національно-патріотичне виховання  наскрізно пронизує весь навчально-виховний процес,  базується на національній історії, знанні та відстоюванні своїх прав, виконанні конституційних і громадянських обов’язків, відповідальності за власне майбутнє, добробут  та долю країни, охоплює  всіх учасників навчально-виховного процесу, сприяє формуванню у дітей та утвердженню у педагогів і батьків національних та загальнолюдських цінностей, особистісних якостей, що притаманні громадянину України.

       Реалії сьогодення визначили пріоритетні напрями роботи з військово-патріотичного виховання як процесу цілеспрямованого систематичного формування почуття патріотизму, духовної та психологічної готовності до виконання громадянського і конституційного обов’язку щодо захисту суверенітету, територіальної цілісності держави.  Важко переоцінити  в цьому плані  роль навчального предмету «Захист Вітчизни», навики , набуті на уроках, учні показали під час проведення військово-спортивної гри «Сокіл»(«Джура»), які проводились 21-22 травня.

         З перших днів 2014/2015 навчального року в усіх загальноосвітніх закладах  району оформлено стенди «Герої Небесної Сотні», організовано проведення тематичних виставок «Герої не вмирають», присвячених учасникам бойових дій, які загинули, захищаючи державний суверенітет і територіальну цілісність України під час проведення антитерористичної операції  (АТО).

      Всі загальноосвітні навчальні заклади займаються благодійною діяльністю: проводять благодійні ярмарки , випікають солодощі, збирають канцелярське приладдя та теплі речі для потребуючих . З  лютого 2015 р. школярі району  готують малюнки, листи, сувеніри,  листівки, відеопривітання з словами побажання, які сповнені позитиву, добра, віри в світле майбутнє

      Старшокласники Голгочанської ЗОШ І-ІІІ ступенів організували роботу з плетіння маскувальних сіток для зони АТО.  У відповідь учні отримають телефонні дзвінки і навіть прапор з підписами та  словами подяки від воїнів .  

      Члени  районного учнівського самоврядування також передали військовим в зону АТО листи, малюнки, листівки та виготовлені браслети.

        Відзначаючи 70-ту річницю Перемоги над нацистськими окупантами та завершення війни у Європі всі учасники навчально-виховного процесу долучилися до акції «Маки пам'яті»,  у школах проведено уроки  мужності.  У Підгаєцькій гімназії,  Підгаєцькій, Шумлянській, Голгочанській ЗОШ І-ІІІ ст., Сільцівській, Угринівській, Бронгалівській ЗОШ І-ІІ ст. організовано зустрічі з учасниками бойових дій  на  Сході України.

        Добираючи і поєднуючи різноманітні методи і форми патріотичного виховання, ми все-таки ще не змогли уникнути формалізму й одноманітності,  перед нами  цілий пласт невирішених проблем.  Нам  усім слід перебудовуватися  в питаннях  добору  тих форм і методів роботи з  підлітками,  які  б максимально враховували  особливості  розвитку сучасного молодого  покоління,  їхні запити,  захоплення, їхнє ставлення до соціальних змін, політичних подій і власну життєву позицію.  Ми знаємо, що сьогодні освітяни,  науковці, представники органів влади спільно з громадськими організаціями і батьківським активом працюють над розробкою нових програм з національно-патріотичного виховання, зараз в освітянській спільноті  широко обговорюється  Концепція національно-патріотичного  виховання, розробляються і втілюються нові проекти, проводяться експериментальні дослідження, але ніякі папери не замінять  дитині теплої і щирої бесіди з батьками в сім’ї, живого спілкування  учителя з учнем на уроці, поради і підтримки з боку класного керівника,   спогадів сивочолого ветерана  і зустрічі з героями  сьогоднішніх  днів. Усі ми, дорослі, маємо пам’ятати,  що несемо  спільну відповідальність за виховання  наших дітей і безпосередньо впливаємо на формування молодого покоління своїм досвідом  та своїм  прикладом.

 

 

Категорія: Виховна робота | Переглядів: 365 | Додав: kedych | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz