П`ятниця, 26.04.2024, 07:08
Вітаю Вас Гість | RSS



Комунальна установа "Підгаєцький методичний кабінет" 
Підгаєцької районної ради Тернопільської області

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


14:41
Матеріали розширеної колегії відділу освіти

На серпневу конференцію 2014 року.

 

     Сучасна освіта перебуває в постійному розвиткові, оновленні, а тому вимагає від педагогів новаторських ідей, нових прогресивних підходів до навчально-виховного процесу. Важлива роль у їхньому фаховому зростанні належить методичній службі. Саме від цілісної системи взаємопов’язаних заходів, які грунтуються на досягненнях психолого-педагогічної науки, залежить рівень підвищення фахової майстерності та розвиток творчого потенціалу як кожного педагога зокрема, так і всього педагогічного колективу.

У  2013-2014 навчальному році зміст методичної роботи в районі був спрямований на реалізацію підсумкового етапу науково-методичної проблеми «Формування функціональної готовності педагогічних працівників до роботи в науково-методичному середовищі».

    Науково-методичною роботою охоплені всі категорії педагогічних працівників району (дошкільних, загальноосвітніх закладів та Підгаєцького ЦДЮТ).  Робота планувалася і здійснювалася через реалізацію програм та освітніх проектів, проведення науково-методичних досліджень.

    Спільними зусиллями ми впроваджували сучасні форми роботи, зосереджували увагу на якісному рівні їх проведення. Роботу з керівними та педагогічними кадрами максимально диференціювали, надавали їй актуальності та практичного спрямування. В міжкурсовий період районним методичним кабінетом використовуються можливості розвитку професійної компетенції педагогів шляхом залучення їх до участі у обласних та районних науково-методичних заходах.  Це – семінарах-практикумах, тренінгах, консультаціях.  Так у 2013-2014 навчальному році методистами РМК  для педагогічних працівників  району було підготовлено і проведено: 54 семінари, 34 конкурси, спортивних змагань, 12 інструктивно-методичних нарад,  організовано роботу творчих груп, майстер-класів, шкіл управлінської майстерності, шкіл молодого вчителя.  У зв’язку із впровадженням Нових Державних стандартів у 2 і 5 класах протягом навчального року працювали майстер-класи для вчителів 1-2 класів, з інформатики для вчителів 2, 5 класів, з іноземної мови – для вчителів 2 і 5 класів.

Поряд із цим важливе місце має самоосвітня діяльність вчителя у між курсовий період – коли вчитель продовжує вчитися. Створений і постійно оновлюється банк даних вчителів, які реалізують у практичній діяльності проекти професійного зростання. Вчителі звітували про стан їх реалізації на районних семінарах-практикумах. Питання «Стан науково-методичного супроводу проектної діяльності педагогічних працівників під час проходження курсів підвищення кваліфікації» розглядалося на засіданні ради методичного кабінету у березні 2014 року.

        Але тут повинна бути налагоджена чітка система внурішньошкільної методичної роботи через участь вчителя у її різноманітних формах: методоб’єднаннях, творчих групах, фахових конкурсах, обмін досвідом на сторінках педагогічної преси. Я сьогодні хочу відзначити молодих вчителів(  Галущак Ірину Ярославівну, Федорів Лілію Василівну, Тиху Надію Іванівну)та багатьох інших, які вже накопичують зернинки своєї педагогічної майстерності і діляться ними серед своїх колег у районі і області.

         На базі району проводились обласні методичні заходи. Так, 26.11.2013р на базі Голгочанської ЗОШ І-ІІІ ступенів був проведений обласний семінар методистів РМК з географії. 30.04.2014 року  вчителі фізики ділилися досвідом роботи  з методистами районних методичних кабінетів з фізики на виїзному семінарі у Тернопільському ОКІППО. 

           Районний методичний кабінет щорічно організовує та проводить фахові конкурси педагогічної майстерності, презентації творчих надбань педагогів, звіти педагогічних працівників, які атестуються.

        У 2014 році 5 педагогів брали участь у обласному турі конкурсу «Учитель року -2014». Директор Сільцівської ЗОШ І-ІІ ступенів Шадловська А.В., стала лауреатом обласного туру конкурсу.  Вчитель математики і фізики Завалівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Чистух В.Я. у жовтні 2013 року став лауреатом обласного конкурсу  «Мистецтво бути вчителем». У 2014 році  зайняв ІІІ місце у Всеукраїнському конкурсі «Панорама творчих уроків» з фізики та став переможцем (зайняв І місце) у цьому ж конкурсі з математики.  Вчитель фізичної культури Підгаєцької ЗОШ І-ІІІ ступенів Нагловач О.Б. зайняла ІІІ місце в обласному турі Всеукраїнського конкурсу у номінації «Кращий урок фізичної культури з елементами футболу».

         За активну просвітницьку екологічну роботу з учнівською молоддю грамотою департаменту освіти і науки ОДА нагороджена Бойко Г.П., заступник директора з виховної роботи Підгаєцької ЗОШ І-ІІІ ступенів. Педагогічний колектив Підгаєцького ясел-садка «Журавлик» став переможцем обласних етапів  Всеукраїнського фестивалю дитячого театрального мистецтва та Всеукраїнського огляду-конкурсу на кращий стан фізичного виховання в ДНЗ та нагороджений дипломом ІІІ ступеня.

         Впродовж року вивчено, узагальнено і занесено до районної картотеки перспективного педагогічного досвіду творчі надбання 8 педагогічних працівників. Спільно із ОКІППО завершено вивчення ППД Чистуха В,Я., вчителя математики Завалівської ЗОШ І-ІІІ ступенів до обласної картотеки ППД.

      Районний методичний кабінет разом з педагогами району активно працюють над формуванням змісту освіти через варіативну складову робочих навчальних планів. У школах І-ІІІ ступенів працювали гуртки «Школа безпеки» або «Юний рятувальник».  Учні факультативно і в гуртках вивчали курс «Школа проти СНІДу». У двох навчальних закладах реалізується  проект курсу за вибором «Освіта для сталого розвитку в дії». У Підгаєцькій гімназії запроваджено вивчення проекту «Зелений пакет».

      Однією із важливих ланок спільної роботи освітян району є  робота з пошуку, розвитку обдарованих дітей..

     Створено банк даних про обдарованих дітей і педагогів, які займаються їхнім розвитком та ведеться його поповнення. У районі працює Підгаєцька філія Тернопільського територіального відділення МАН. В своїй структурі містить 2 секції в Підгаєцькій гімназії, по одній в Голгочанській та Підгаєцькій ЗОШ І-ІІІ ступенів. 8 учнів стали переможцями ІІ етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН України. У ІІІ етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН Скасків Тетяна, учениця 11 класу Підгаєцької гімназії нагороджена дипломом ІІ ступеня з історії; Головацька Олена, учениця 11 класу Підгаєцької гімназії – дипломом ІІІ ступеня з географії. Вже із 1 вересня Скасків Тетяна буде отримувати стипендію Президента України.

           У минулому році потішили перемогами наші учнів на обласному рівні у олімпіадах, конкурсах, спортивних змаганнях. Переможцями стали колективи художньої самодіяльності, агітбригади, читці, солісти, юні спортсмени  – це не повний перелік наших успіхів. За цими перемогами стоїть щоденна кропітка праця вчителів як міських так і сільських навчальних закладів. За результатами виступів команд на ІІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад  учні району вибороли 20 призових місць (5 дипломів ІІ ступеня, 15 - ІІІ ступеня). Глибокі знання продемонстрували  учні Підгаєцької гімназії  (10 призових місць), Підгаєцької ЗОШ І-ІІІ ступенів (6 призових місць), Голгочанської ЗОШ І-ІІІ ступенів (2 дипломи).По одному диплому вибороли учні Новосілківської та Завалівської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

        Пельц Ірина, учениця 10 класу Підгаєцької гімназії  нагороджена  дипломом ІІ ступеня  за перемогу у ІІІ етапі Міжнародного конкурсу з української мови ім. П.Яцика.

       Переможцями ІІІ етапу обласного фестивалю патріотичної прози та поезії, творів образотворчого мистецтва стали: Кидонь Ірина, учениця 6 класу Підгаєцької гімназії – диплом ІІ ступеня; Городецький Владислав, учень 6 класу Підгаєцької гімназії – диплом ІІ ступеня; Погубило Василь, Гойда Марта, вихованці Підгаєцького ЦДЮТ. Переможці Міжнародного екологічного конкурсу “Зелена планета-2013»:- Бодрух Марія та  Бодрух Ірина, учениці Голгочанської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Переможцями обласної Спартакіади учнівської молоді стала збірна команда юнаків з баскетболу Вербівської і Сільцівської ЗОШ І-ІІ ступенів. 3 учнів - Мазур Андрій, Мельниченко Тарас (Вербівська ЗОШ) стали призерами обласних змагань з легкої атлетики.

        Переможцями стали: хоровий колектив «Візерунок» Підгаєцької ЗОШ І-ІІІ ступенів; Мирненська ЗОШ І-ІІ ступенів у туристсько-краєзнавчому конкурсі «Посади калину», у обласному етапі конкурсу «Зоологічна галерея»; виставці - конкурсі «Щедрість рідної землі», обласному зльоті юних натуралістів, конкурсі «Замість ялинки –зимовий букет». Агітаційний колектив екологічної просвіти Підгаєцької ЗОШ нагороджений дипломом ІІІ ступеня у обласному  етапі конкурсу. Дедерко Оксана, учениця Білокриницької ЗОШ І-ІІ ступенів стала переможцем Всеукраїнського етапу конкурсу дитячого малюнку «Зоологічна галерея». Я не буду називати прізвища педагогічних працівників, які забезпечували підготовку цих учнів, бо про них вам відомо.

      Проводиться робота щодо залучення   педагогічних працівників до проектів «Відкритий світ». «Щоденник.ua», «Учителі в онлайн».

      Вчителі фізики працюють в мереженій спільноті Xotmail. Створені сайти Підгаєцької ЗОШ, Підгаєцької гімназії, Вербівської ЗОШ.

       Молоді вчителі початкових класів навчалися методики у Школі молодого вчителя (кер. Чемерис М.З.); вчителі із досвідом обмінювалися результатами своєї праці у творчому об’єднанні (кер. Демків Г.Г.).

    Аналізуючи дані Українського центру оцінювання якості освіти щодо середнього показника сертифікатів ЗНО випускників 2014 року наших навчальних закладів, які були нагороджені золотою і срібною медалями, а таких було 13  учнів не можу не відмітити, що наші медалісти мають середній бал 176,8 і за цим показником є 4 серед районів області. Це є свідченням того, що наші учителі забезпечують належну якість освіти наших учнів.

       Проте в організації методичної роботи є певні проблеми. Організація методичної роботи повинна перейти з вертикальної площини (РМК – школа - вчитель) у горизонтальні взаємодії  розвитку методичної і фахової культури педагога, тобто особистісно-орієнтованою. З цією метою з 1 вересня 2014 року спільними зусиллями методичної служби і педагогічних колективів будемо працювати над реалізацією програми діяльності методичної служби області на 2014-2018 роки «Науково-методичне та організаційно-управлінське забезпечення модернізації неперервної освіти керівних та педагогічних кадрів на засадах особистісно орієнтованого освітнього середовища».   Вказана програма передбачає активізацію ВЕБ - простору, максимальне залучення вчителів до обміну інформацією через мережеві спільноти, створення власних сайтів, блогів і т.д. Тому тут виникає нова проблема: відсутність цільової державної підтримки ІКТ, матеріально-технічного забезпечення НВЗ.

     Проблемою залишається відсутність посад заступників директорів з навчально-виховної роботи у 5 ЗОШ І-ІІ ступенів через відсутність необхідного контингенту учнів, що створює значні проблеми у організації методичної роботи на місцях.

    Спільним завданням методичної служби та адміністрацій навчальних закладів у 2014-2015 н.р. повинні стати системні моніторингові дослідження якості освіти, стимулювання особистісного розвитку педагога, розвиток самоосвітньої компетенції педагогічних працівників.

 

Категорія: Методична робота | Переглядів: 593 | Додав: kedych | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz