П`ятниця, 29.03.2024, 13:25
Вітаю Вас Гість | RSS



Комунальна установа "Підгаєцький методичний кабінет" 
Підгаєцької районної ради Тернопільської області

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


11:40
Підготовка дітей 5-річного віку до навчання у школі

   Найважливіше завдання, поставлене перед системою дошкільної освіти – всебічний розвиток особистості дитини, щоб дитина змогла себе комфортно відчувати у новому для неї шкільному середовищі. Нова роль дошкільного закладу визначається як потребою підготовки дітей до навчання за діючими програмами, так і виявленими можливостями сучасних дітей до більш високого рівня інтелектуальної діяльності порівняно з тим, на який раніше орієнтувались у дошкільних закладах.

     Реформування системи освіти в Україні, перехід до навчання дітей із 6-ти років знову активізували і загострили проблему готовності дитини до школи. Сьогодні в Україні відбулись істотні зміни в дошкільній освіті: уперше законодавчо закріплено обов’язкове охоплення дошкільною освітою 5-ти річних дітей. Випускник дошкільного закладу має з допомогою вихователя набути певних теоретичних знань, практичних умінь та навичок, які ляжуть в основу подальшого навчання в школі. Відтак, дитячі садки здійснюють відповідно до віку дітей розумову підготовку до школи.                                          

      Дошкільна освіта Підгаєцького району спрямована на забезпечення різнобічного розвитку дітей дошкільного віку, нахилів, здібностей та потреб, на формування моральних норм, набуття дітьми життєво-соціального досвіду. Відділ освіти систематично спрямовує свою роботу на забезпечення існуючої мережі дитячих дошкільних закладів та на її відновлення. У порівнянні з минулими роками відбулися зміни у мережі освітянських дошкільних навчальних закладів (з 4-х ДНЗ у 2000 році до 13-ти ДНЗ на даний час). Отже, станом на 01.06.2014 року  в районі функціонує 13 дошкільних закладів, які знаходяться у комунальній власності району.

      В 13 діючих садках виховується 495 дітей, що становить 42 % від загальної кількості дітей віком від 0 до 6-ти років (1186 дітей). На території району є тільки 1 міський ясла-садок, який приймає дітей до 2-х річного віку, а в 12-ти сільських садках виховуються діти з 3-х річного віку, тому охоплення дошкільною освітою становить 74%. Відповідно до обліку дітей дошкільного, який проводиться відділом освіти, дітей 5-ти річного віку є 199. З них відвідують дошкільні заклади 137 дітей, що становить 69%. Систематична підготовка дітей 5-ти річок проводиться протягом року  у всіх населених пунктах. У тих населених пунктах, де взагалі відсутні дошкільні заклади, або вони тривалий час не працюють (Гнильче, Литвинів, Носів, Старе Місто, Угринів) проводиться короткотривала підготовка дітей до школи у весняно-літній період, яка здійснюється вчителями початкових класів. З цією метою для всіх вчителів початкових класів та вихователів, які проводять підготовку 5-ти річок,  щороку  організовується 3-х денний розширений семінар.

       Відділ освіти проводить відповідну роботу по якомога більшому залученню дітей дошкільного віку до навчально-виховного процесу з метою належного загального розвитку та забезпечення підготовки дітей до школи. Саме це питання піднімається на розширених нарадах керівників навчально-виховних закладів, а саме:

  • Про облік дітей дошкільного віку (травень 2013 рік);
  • Про охоплення навчанням дітей дошкільного віку (жовтень 2013 року).

      В дитячих садках працює 45 педагогічних працівників, з них із вищою освітою - 11, що становить  24 %; із середньо-спеціальною освітою - 34, що становить 76 %.  У міському д/с працює 20 педагогічних працівників, з них 5 – з вищою освітою, що становить 22 %; 15 – з середньою спеціальною освітою що становить 78 %. У сільських д/с працює 25 педагогічний працівник, 6 з них – з вищою освітою, що становить 24 %; 19 – з середньо-спеціальною освітою, що становить 76 %. Отже, педагогічними кадрами дошкільні заклади забезпечені. Дитячі садки також забезпечені обслуговуючим персоналом.

       Відділом освіти РДА проводиться систематична цілеспрямована робота з питань поліпшення якості навчально-виховної роботи в дошкільних закладах. Постійно вивчається, аналізується рівень вмінь та навичок дітей, якість підготовки до навчання у школі. Результати цієї роботи відображаються у матеріалах атестаційних експертиз дитячих садків. За 2 останні роки проведено атестацію Новосілківського дитячого садка «Казка», Сільцівського дитячого садка «Берізка» та Голгочанського дитячого садка «Сонечко». На червень 2014 року запланована атестаційна експертиза Вербівського дитячого садка «Ромашка». Крім цього, питання стану навчально-виховної роботи у дошкільних навчальних закладах вивчається та розглядається на колегіях та методичних радах, а саме:

  • про підсумки атестаційної експертизи ДНЗ «Казка» с. Новосілки та ДНЗ «Берізка» с. Сільце (червень 2012 року);
  • про підсумки атестаційної експертизи ДНЗ «Сонечко» с. Голгоча (червень 2013 року).

      З метою надання методичної та практичної допомоги педагогічним працівникам дошкільних закладів у проведенні навчально-виховної роботи з дітьми, виявлення та впровадження передового педагогічного досвіду в районі щорічно планується і систематично проводяться семінари-практикуми для вихователів та районні методичні об’єднання завідуючих. У 2012-2013 навчальному році проведено 3 методичних об’єднання (Завалівський дитячий садок «Подоляночка», Підгаєцький дитячий ясла садок «Журавлик», Вербівський дитячий садок «Берізка»). У 2013-2014 навчальному році проведено інструктивно-методичні наради з керівниками дошкільних закладів (серпень – на базі Підгаєцького ДНЗ «Журавлик», травень – на базі Мирненського ДНЗ «Пізнайко»).

     На дошкільну освіту у 2013 році було закладено 4 249 505, 00 грн., профінансовано 4 195 074, 29 грн., що становить 98,72%. У 2014 році на дошкільну освіту закладено 4 377 300 грн., з них на розвиток мережі та облаштування спортивних майданчиків – 88 тис. грн.

      Відділом освіти проводиться моніторинг охоплення дітей дошкільною освітою, ведеться електронний облік дітей від 0 до 6-ти років. 

 

Категорія: Дошкільна освіта | Переглядів: 1978 | Додав: kedych | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz