Субота, 20.04.2024, 14:41
Вітаю Вас Гість | RSS



Комунальна установа "Підгаєцький методичний кабінет" 
Підгаєцької районної ради Тернопільської області

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


14:20
Конференція, присвячена 125-річчю від дня народження Теодора(Федора) Гули

         Відповідно до плану роботи РМК 30 березня 2015 року в актовій залі Підгаєцької ЗОШ І-ІІ ступенів відбулась педагогічна конференція з нагоди 125-річчя від дня народження Теодора (Федора) Івановича Гули, вихідця із села Носів, Підгаєцького району Тернопільської області, знаного педагога, астронома-теоретика, перекладача, доктора філософії, математика і звіздаря, професора.

       Теодор (Федір) Іванович Гула - видатна фігура в українському шкіль-ництві, в науці, творець підручників для Українського Високого педагогіч-ного університету імені Михайла Драгоманова у Празі. Вчений захистив німецькою мовою докторську дисертацію з астрономії під назвою «Про граничну криву небесної механіки», у якій вніс поправки до законів Кеплера, що дозволило відкрити малу планету Сонячної системи, названу потім у його честь астероїдом Gula, здобув ступінь доктора rerum naturalium. Доктор Гула був одноосібним автором двох українських підручників: «Сферична астро-номія» і «Теорія векторів». У збірниках наукових праць Педагогічного інсти-туту Михайла Драгоманова у 1929 і 1933 рр. були надруковані українською мовою дві його статті: «До теорії затьм сонця» та «Рівні форми східньої кри-вої граничної в теорії затьм сонця».

      В програмі - літературно-музична композиція «Учителем школа стоїть» («Театр тіней»), підготовлена учнями Підгаєцької ЗОШ І-ІІІ ступенів (учитель Тиха Н.І.).Виступили:

1) Чудакевич М.М., методист РМК, «Життєвий шлях Гули Ф.І.»;

2) Колодницький С. Г., краєзнавець, «Пошук чеських слідів Гули Ф.І.»;

3) Чистух В.Я., учитель фізики Завалівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, «Популяризація імені Гули Ф. І.»;

4) Букавин О.О., громадська діячка, учениця Гули Ф. І.»;

5) Найчук Я.С., директор Підгаєцької ЗОШ І-ІІІ ступенів, «Період роботи Гули Ф. І. в Підгаєцькій школі»;

6) Конопка Г.І., учитель Носівської ЗОШ І-ІІ ступенів, родичка Гули Ф.І.. «Про носівський період життя Гули Ф. І.»;

7) Кедич І.Ф., завідувач РМК, відмітила велике виховне значення заходу щодо вшанування пам’яті Теодора (Федора) Івановича Гули, популяризації його наукової спадщини, спонукання до дослідження біографічних даних як професора Гули, так й інших видатних постатей нашого краю у формуванні в учнів національної свідомості і самосвідомості, прищеплення їм любові до рідної землі і народу, ознайомлення їх з подіями і фактами, безпосередньо пов’язаними з селом, з людьми, які жили і працювали в ньому, спонукання до вивчення історії рідного краю, історії їх маленької батьківщини.

 

Категорія: Методична робота | Переглядів: 492 | Додав: kedych | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz